planetary gear box

Šta su planetarni reduktori?

Planetarni reduktori su specijalna vrsta reduktora koja se često koristi u kombinaciji sa step/stepper motorima kako bi se poboljšale performanse i funkcionalnost ovih motora. Ovi reduktori dobili su naziv po svom karakterističnom rasporedu zupčanika koji podsjeća na raspored planeta oko sunca.

Za šta služe planetarni reduktori?

Funkcija planetarnih reduktora je smanjenje brzine rotacije motora i povećanje obrtnog momenta na izlazu, omogućavajući step/stepper motoru da efikasno vrši zahtjevne zadatke koji zahtjevaju preciznost pozicioniranja i visok obrtni moment.

Od čega se sastoji planetarni reduktor?

Planetarni reduktor se sastoji od nekoliko ključnih dijelova:

1.  Sunčev/centralni zupčanik:
Centralni zupčanik smješten je u sredini reduktora. Povezan je s ulaznim vratilom i pokreće planetarne zupčanike.

2. Planetarni zupčanici:
Više manjih zupčanika (planeta) koji su smješteni oko centralnog zupčanika. Planetarni zupčanici su povezani s unutrašnjim prstenom i rotiraju oko centralnog zupčanika.

3. Unutrašnji prsten:
Fiksni vanjski zupčanik koji drži planetarne zupčanike na mjestu. Prijenos obrtnog momenta s planetarnih zupčanika na izlazno vratilo odvija se preko unutrašnjeg prstena.

4. Izlazno vratilo:
Izlazni dio reduktora koji prima obrtni moment od planetarnih zupčanika putem unutrašnjeg prstena. Ovaj izlazni obrtni moment prenosi se dalje na radni dio mašine.

5. Kućište:
Vanjski sklop koji drži sve dijelove reduktora zajedno i pruža zaštitu od vanjskih uticaja te omogućava pravilan rad planetarnog reduktora.

planetarni reduktor

Slika 1. Dijelovi planetarnog reduktora (Izvor: tech-science.com), autor

Video 1: Sklop planetarnog reduktora (Izvor: youtube)

Ovaj složeni sklop omogućava prenošenje obrtonog momenta uz određeni prenosni odnos te se često koristi u aplikacijama koje zahtijevaju preciznost i visok izlazni obrtni moment, poput stepper motora.

Prednosti planetarnih reduktora

Planetarni reduktori za step motore pružaju nekoliko prednosti u odnosu na druge vrste reduktora, uključujući visoku preciznost pozicioniranja, kompaktan dizajn, veliki obrtni moment i minimalne vibracije. Zbog toga su široko korišteni u industriji, robotici, automatizaciji, CNC mašinama i drugim aplikacijama gdje je potrebno pouzdano i precizno kretanje. Pri odabiru planetarnog reduktora, važno je obratiti pažnju na odgovarajući prenosni odnos.

CNC dijelovi koji čine ovaj sklop su:
-Step/stepper motor
-Planetarni reduktor

Planetarne reduktore koje CNC Centar trenutno ima u ponudi možete pronaći na linku ispod

Pratite nas na društvenim mrežama

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

2 + two =

Shopping Cart