stepper motor
Šta je step/koračni motor?
Step ili koračni motori su jednosmjerni motori koji se kreću diskretnim koracima. Imaju više zavojnica koje su organizirane u grupe nazvane "faze". Uključujući svaku fazu uzastopno, motor će se okretati, korak po korak. Računarskim upravljanjem korakom možete postići vrlo precizno pozicioniranje i / ili kontrolu brzine. Iz tog razloga koračni motori su odabrani motori za mnoge aplikacije precizne kontrole kretanja. Koračni motori dolaze u mnogo različitih veličina i stilova i električnih karakteristika.
Potrudit ćemo se da u narednim člancima detaljno opišemo šta trebate da biste odabrali pravi motor za svoj posao. Prije toga, da krenemo od osnovnih objašnjenja.
stepper motor wires
Čemu služe step motori?
animacija step motor
Pozicioniranje - Budući da se steperi kreću preciznim ponovljivim koracima, ističu se u aplikacijama koje zahtijevaju precizno pozicioniranje, kao što su 3D štampači, CNC, platforme kamera i X, Y ploteri. Neki diskovni pogoni koriste i koračne motore za pozicioniranje glave za čitanje / pisanje.

Kontrola brzine - Precizni koraci kretanja takođe omogućavaju izvrsnu kontrolu brzine rotacije za automatizaciju procesa i robotiku.

Obrtni moment pri malim brzinama - Normalni istosmjerni motori nemaju jako puno obrtnog momenta pri malim brzinama. Stepenski motor ima maksimalan obrtni moment pri malim brzinama, tako da su dobar izbor za aplikacije kojima je potrebna velika brzina sa velikom preciznošću.
Koja su njihova ograničenja?
Niska efikasnost - Za razliku od jednosmjernih motora, potrošnja struje koračnog motora neovisna je o opterećenju. Povlače najviše struje kada uopšte ne rade. Zbog toga se često i griju.

Ograničeni obrtni momenat velike brzine - Generalno, koračni motori imaju manji obrtni momenat pri velikim brzinama nego pri malim brzinama. Neki steperi su optimizovani za bolje performanse pri velikim brzinama, ali ih je potrebno upariti s odgovarajućim pokretačem da bi se postigle te performanse.

Nema povratnih informacija - Za razliku od servo motora, većina stepera nema integrirane povratne informacije o položaju. Iako se velika preciznost može postići trčanjem „otvorene petlje“. Granične sklopke ili detektori „kuće“ obično su potrebni za sigurnost i / ili za uspostavljanje referentnog položaja.
U narednom članku ćemo pisati o vrstama step motora. #staytuned

Step motore koje CNC Centar ima trenutno u ponudi, možete pronaći na linku ispod.

Pratite nas na društvenim mrežama

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

8 + 12 =

Shopping Cart